Reisen til Georgia – en beretning

posted in: Georgia, Nyheter 0

Takket være et stipend fra VOFO kunne vi, Marianne og Raphael, reise til Georgia for å besøke et jordbruksprosjekt og samtidig og knytte an til mennesker i Georgia. Ge-orgos betyr den som dyrker jorda, og dette området er et av verdens aller eldste jordbruksområder. Det sies at det var her det for aller første gang ble dyrket hvete. I Georgias legender fortelles det at hveten ble gitt dem fra gudene. Landet ligger på den fruktbare sletten mellom nord og sør-Kaukasus, eller den store og den lille Kaukasus. I sør-vest troner fjellene opp i 5000 meters høyde. Siden landet var av de aller første som ble kristnet, har det en usedvanlig og betagende kombinasjon av vakker natur og gamle kirker. Disse ble bygget på høydene, som en effektiv beskyttelse mot fiender, og troner i dag som vitnesbyrd om tidligere tiders rike kultur. 

Georgia har en dramatisk historie, med en særdeles strategisk beliggenhet som gjennomgangen fra Europa til Asia fra Svartehavet til det Kaspiske hav, ved foten av Kaukasus hvor det ellers kun finnes et annet pass. Kaukasus har i tillegg et stort antall folkegrupper og språk (mer enn 80 ulike), og disse har ofte blitt spilt ut mot hverandre i kampen om kontroll. Fra den aller nyeste historien kjenn vi krigen i Abkhazia og Sør-Ossetia, to områder som nå er skilt ut fra Georgia.

Tbilisi var alltid et senter for folkene i Kaukasus-området, til tider også for Armenere og Aserbajdsjanere. I dag er Tbilisi en pulserende storby med en fascinerende blanding av gammelt og nytt. Her ligger kirker og borger og gamle bad med varmt svovelrikt vann fra de første århundrene etter Kristus – ennå i bruk for georgierne selv og for turister, i litt ulike prisklasser … Vi prøvde et av de folkelige. Du får tildelt et eget badeavlukke og stiger ned i et dampende varmt!!! svovelduftende basseng. Der kan du ligge en time eller fler. Jeg klarte nesten et kvarter … Etterpå føler du deg som ny, gjennomvarm og avslappet. Og mineralene gjør godt.

Det moderne Tbilisi

Vi landet midt på natten på flyplassen utenfor Tblisi. Alle fly lander midt på natten her. Selv om klokka var litt over 3:00, så ble vi møtt av Jean-Jeaqes som rolig tålmodigmens vi etterlyste vår forsvunne koffert. Det var unektelig deilig å finne to deilige senger i kristensamfunnet i Tblisi.

Kristensamfunnet i Tblisi med det vakre gårdsrommet

Og neste dag var vi i langsom landingsmodus der, mens vi nøt sola og alle vennlige mennesker som kom og gikk. Der fikk vi også møte noen av pionerene for den antroposofiske bevegelsen i Georgia.

To av pionerene for steinerskolen

Deres historie går tilbake til undergrunnsbevegelsen i Sovjet-tiden og den intense aktiviteten senere, da det ble lovlig. og neste dag besøkte vi skolen og fikk møte lederen og noen av lærerne, som den begavede kunstlæreren på høystadiet. Skolen har 350 elever fra 1. til 12. klasse, samt 5 barnehagegrupper. Hver eneste dag må de si nei til søkere som gjerne vil begynne hos dem. Håpet er at de klarer å starte en skole til – når de bare får lærere nok.

Foran steinerskolen i Tbilisi

Påsken er en viktig tid for georgierne. «Alle» går til messene i påskeuka. Natt til påskemorgen er mange der hele natten, Skjærtorsdag besøkte vi hovedkatedralen i Mtzkheta, den gamle hovedstaden i Georgia, og Jvari, den gamle Korskirken på toppen av fjellet.

Korskirken
Beka og Raphael i Mtzkheta

Vår ledsager var sangeren og politikeren Beka. På veien inn møtte vi presidenten med sine livvakter. Så fikk vi liksom være med på hilsingen – selv om Beka representerer opposisjonspartiet og ikke var så veldig begeistret for sin «kollega»… Mer hjertelig var møtet med prestene. Og de vandret omkring i menneskevrimmelen med en folkelig åpenhet og ikke spesielt alvorstynget av påskehøytiden..

Badene i gamlebyen i Tblisi

Georgierne er usedvanlig stolte av sitt land og sin kultur, og forbitrelsen og angsten for russerne er stor. Ikke så rart, med tanke på de siste to hundre årenes historie. Våre venner i Zugdidi, hovedstaden i vest, fortalte om evakueringen av byen for bare et par år siden hvor de russiske bombeflyene fløy så lavt over huset deres at de kunne se pilotenes ansikter. De var de eneste som valgte å bli – sammen med legene som ikke får lov å forlate området og de gamle som nekter å dra. Det gikk bra den gangen, de slapp med skrekken, men det er klart at slike opplevelser ikke gjør forholdet til en stor nabo bedre.

Georgia er i dag et særdeles fattig land. Her er ikke spørsmålet hva du gjør, men om du har arbeid. Og lønnen er lav, rundt 700 til 1200 kroner mnd., noe som ikke står i stil med kostnadene. Overalt står spøkelsesaktige fabrikker og bygninger fra Sovjet-tiden. De ble stengt etter at Georgia ble uavhengig og og sovjetøkonomien på tvers av alle delstatene kollapset. Heller ikke egnet til å styrke vennskapsforholdet … Det mest tragiske er imidlertid at jordrukslandet Georgia ikke lenger er et jordbruksland. Det vil si: Bonden står nederst på rangstigen. Det er også et resultat av Sovjet-tiden: Alle jordeiere ble, som vanlig var under Stalin – deportert til Sibir eller andre steder. Det skapte et brudd i jordbrukstradisjonene og reduserte bøndenes verdighet. I dag tar alle som kan en akademisk utdanning, og bonden står lavest i kurs. Ingen vil dyrke landet, alle vil inn til Tbilisi eller en annen av de store byene.

Drivhuset på gården Momavlis Mitsa

Nettopp dette punktet er anliggende for det prosjektet som er målet for reisen vår. Prosjektet Momavlis Mista («Framtidsjord») i Kakheti i Øst-Georgia, ved foten av Kaukasus, forsøker å bringe nye impulser og ny verdighet til jordbruket i regionen.

Jean-Jeaques Jacob og Raphael

Franskmannen Jean-Jeaques Jacob har, etter en eventyrlig forhistorie av tilfeldigheter (hvis det finnes?) fått med seg georgisk urkorn som ble oppbevart i en frøsamling i Tyskland i mer enn 80 år, tilbake til Georgia. Denne hvetesorten kan ikke videreforedles på konvensjonell måte, men har en stor verdi i sin biotilgjengelighet og variasjonsevne, og den tåles av glutenallergikere – som Jean-Jeaques selv. Nå har foreningen en økologisk gård på 12 hektar hvor de dyrker hvete. Samtidig har de bygget opp et bakeri der en døv-stum medarbeider fra landsbyen har sin arbeidsplass, og har et samarbeid med flere familier i landsbyen. To ganger i uka drar de til Tbilisi og selger brød og andre produkter.

Jean-Jeaques mål er å bringe nye impulser til jordbruket, forbedre dyrkingsmetodene og jordkvaliteten. Jorda i Georgia utarmes ved dårlig drift: Overalt går kyr og gresser, siden de fleste familier har en ku eller tre. Men kuene er magre av mangel på godt fôr. Jorda trampes ned og avlingene blir dårlige. Egentlig er klima og jorda her egnet for dyrking av nesten alt, siden landet har flere ulike klimasoner, fra subtropisk til ørken og evig snø i fjellene. Georgierne har et fantastisk kjøkken som speiler den rike tilgangen på frukt, nøtter og grønnsaker. Særlig er de kjent for sin bruk av valnøtter, koriander og løk. Allermest er landet jo forbundet med vindyrkingen som har lange og rike tradisjoner helt tilbake til de greske mysteriene. Slik sett ligger alt egentlig til rette for en rik jordbrukskultur.

På gården til foreningen Momavlis Mlitsa fikk de for to år siden en spesiell type plog for skånsom jordbearbeiding (jorda blir løsnet, ikke snudd om). Den vakte stor oppsikt, både i landbruks-skolen i området og blant bøndene. Jean-Jeaques måte er å gjøre, ikke snakke; han lar bøndene se og oppdage selv. Og bøndene her er særdeles praktiske og observante, vant som de er med å utnytte små ressurser på kreative måter. De ser fort når noe fungerer. Dermed vokser tilliten og metodene kan spre seg. Nå har de holdt på i 10 år, og tingene vokser.

Det store ønsket er at flere mennesker kunne begynne å interessere seg for jordbruk igjen. Mange kommer fra landsbygda, men identifiserer seg med sitt akademiske yrke som de ikke kan utøve fordi det ikke finnes jobber. Landsbygda ligger i store områder så å si brakk, kun med omvandrende dyr; mengder av (magre) kuer, griser i alle grøftekanter, høner, sauer, hester og geiter i skjønn forening. Og hasselbusker og frukttrær og mer eller mindre velstelte hager. Når besteforeldregenerasjonen er alene tilbake, har de ikke krefter nok til å dyrke jorda og holde hagene velstelt.

Men georgierne elsker sitt land og sin kultur med en for oss nesten litt utfordrende patriotisme. Men uten denne kjærligheten ville den rike kulturen ikke kunnet overleve under de utfordrende forholdene. De elsker sin Rustaschwili, dikteren som på 1100-tallet under dronning Tamars blomstrende regjeringstid,  skrev nasjonaleposet «Mannen i tigerfell». Helt inn i våre dager har det vært slik at enhver kvinne fikk med seg to gaver når hun giftet seg og forlot foreldrehjemmet: Bibelen og Rustaschwili….

Vi fikk selv oppleve kjærligheten til dette eposet da vi var til stede på en forestilling med barna i en kulturskole. I festen etterpå ble vi bedt om å lese høyt fra den tyske oversettelse, så de kunne høre sitt epos på dette språket. Med tårer i øynene lyttet de henført, i begeistring over melodien og kraften de kunne oppleve selv i et annet språk. Og det er hevet over tvil: kvaliteten i deres nasjonalepos er gedigen og inntar med rette sin plass i verdenslitteraturen.

Wova – vår gode og kunnskapsrike guide
Argonautenes gamle mysteriested

Vi var så heldige at vi hadde vår egen, særdeles innsiktsfulle og kunnskapsrike guide til disse gamle kultur-og mysteriestedene. Vi kom til Argonautene og Medeas mysteriested og til det platonske akademiet i Gelati i vakre omgivelser. Det er som om historien fra tusener av år tilbake er like levende, bare så vidt skjult bak et lett slør.

Det platonske akademiet og kirkene i Gelati

Ja, nå ble vi virkelig i stuss om vi må på alvor snu på noen innlærte sannheter fra skole-historien: Har kanskje renessansen begynt i Georgia før den kom til Firenze? Det berømte platonske akademiet i Toscana–bystaten var ikke startet enda, og skolen i chartres var samtidig, da dronning Tamar og kong David «byggeren» fikk sitt platonske akademi i Gelati til å blomstre, attpå til ledsaget av et tilsvarende aristotelisk akademi som motpol i Ikati i den østlige lansdelen.

Og til de karakteristiske georgiske navnene: Sakaschwili er som vår Johansen eller Olsen; Schwili betyr barnet til, altså barnet til Saka(rias), mens dse betyr sønn, som i Schewardnadse. Georgisk er helt ulikt nabospråkene, har ingen likhet med russisk, armensk eller aserbajdsjansk (disse er henholdsvis inodeuropeiske og turkspråk, mens georgisk er et av over 40 kaukasiske språk som har utviklet seg i fjellområdene). Skriften er også helt spesiell, som de selv litt spøkefullt sier: som om noen har kastet litt spagetti på papiret … Det mest frydefulle er kanskje å få oppleve georgisk sang og dans. Den flerstemte sangen holdes aktivt i hevd og kan høres på restauranter og der mennesker kommer sammen. Den gamle tradisjonen med en bordleder (toastmaster) som holder og ikke minst tildeler og regisserer små innlegg med veloverveide ord mellom de mange rettene, skålene med georgisk vin og flerstemt georgisk sang er fortsatt levende. Dansen også. Da vi fikk være med å feire en fødselsdag, oppsto sangen og dansen impulsivt og full av musikalsk og sosial fellesskapsfølelse. En begeistrende opplevelse for oss nordboere!

Og den siste dagen fikk vi med oss prikken over i-en: Ikke bare fikk vi sett gården og de to nye eiendommene og den ekstra jorda de endelig har fått til gården. Vi fikk også tid til en tur opp i fjellene på veier jeg aldri hadde våget å kjøre selv. Godt Jean-Jeaques hadde Jeep og var en modig sjåfør!

Veiene snodde seg oppover grusveier hvor det knapt så ut til å være plass til en hel bil, Et sted måtte vi ut og fjerne et svært tre som var falt over veien. Men sola! Og utsynet! Det var den dagen jeg ble rød som en tomat og kjente på hvor godt det gjorde å fylle opp sol-lageret …

Reisen skal nok få sin fortsettelse – i alle fall i form av kontakt rundt prosjektene og med en kultur-reise åpen for flere. Vi kommer tilbake!

Og har du lyst og tid, så ta en kikk på den herlige filmen om Jean-Jeaques og brødet fra Momavlis Mitsa! HER  … fin å se, selv om den stort sett er på georgisk …

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *